În ultimii ani, odată cu intrarea pe piața din România a caselor din lemn, cunoscute de cei mai mulți ca și “case americane”, a apărut tot mai des întrebarea; Ce aleg? O casă din lemn, sau una din cărămidă. Mulți dintre noi, când ni se spune de case de lemn, ne gândim în primul rând la rezistența lor în fața intemperiilor, rozătoare, insecte și case nesigure.

Părerile sunt împărţite, fiecare variantă de casă are avantajele și dezavantaje ei, iar fiecare constructor sau cumpărător trebuie să ţină cont de particularităţile terenului, confortul termic, dar  şi de costurile pe care şi le poate permite pentru realizarea casei.

Casa din lemn modernă, este mult mai sănătoasă, lemnul fiind un element natural ecologic, care ajută construcția să “respire” și să nu sufere din cauza vaporilor. Casele din lemn au o rezistență mult mai mare la seism, datorită masei generale a structurii, mult mai mică decât cea a unei case clasice din zidărie, dar și prin folosirea cuielor speciale antismulgere ( antiseismice ) care asigură o conlucrare mai bună a elementelor din lemn, sau datorită plăcilor de OSB presate pe trei direcţii și alcătuite din aşchii din lemn de pin ce conferă structurii rezistență, rigiditate și stabilitate.

Rezistența la foc a caselor din lemn moderne, este mult mai mare datorită folosirii materialelor de calitate superioară ce asigură o rezistență la foc foarte mare. De exemplu, gips cartonul cu adaos de tocătură de fibră de sticlă contribuie la creşterea rezistenţei la foc. Un alt exemplu, este  vata minerală bazaltică care are punctul de topire la 1000 grade celsius și este printre singurele materiale termoizolante care îndeplinesc cerința A0 la Reacția la Foc conform cerințelor Europene.

Un alt avantaj al caselor din lemn, este reprezentat de confortul termic ridicat, indiferent de anotimp, consumul energetic fiind calculat de specialiști ca fiind cu 30-40% mai mic față de casele clasice din zidărie. Vara fiind mai răcoroase, iar iarna mai călduroase; pierderile de căldură sunt reduse; popoarele nordice preferă această tehnologie, ceea ce demonstrează că ele sunt eficiente în lupta cu temperaturile foarte scăzute; casele norvegiene şi suedeze sunt realizate după metoda sandviş ( panouri prefabricate );

Un alt avantaj al caselor din lemn moderne; sunt  incredibil de uşor și rapid de montat (7-10 zile), folosind un număr mic de muncitori pe şantier.

Deși internetul este plin cu oferte care mai de care atractive pentru beneficiar, este bine de știut că, casele din lemn moderne, ajung la costuri aproximativ egale cu cele ale unei case din zidărie, datorită combinației materialelor de calitate superioară, ceea ce reprezintă primul dezavantaj al caselor moderne.

Mai putem nota două mari dezavantaje și anume: casele din lemn sunt foarte pretențioase la dezvoltarea lor pe mai multe etaje, iar întreţinerea în timp este migăloasă şi cere bani; la un interval de doi – trei ani acestea trebuie verificate cu atenţie sporită și tratate împotriva insectelor.

Casele din cărămidă, foarte populare pe la noi se construiesc cu mai multă greutate, iau mai mult timp și se pot face modificări interioare foarte greu.

Datorită structurii de rezistență, casele clasice sunt mai reci și necesită un volum ridicat de energie sau combustibil pentru a le încălzi.

Deși mulți consideră că îți pot realiza singuri casa din zidărie cu ajutorul unui muncitor care deja a mai realizat o astfel de lucrare, pericolele sunt mult mai mari, datorită faptului că “meșterul a mai făcut și așa e bine, că nu a picat nici o casă făcută de el” , de cele mai multe ori proiectul nu este respectat, lucru ce duce la afectarea structurii de rezistență a casei.

                                         Ing. Alexandru PĂTRUICĂ

Share Button