Generarea curentului electric din surse regenerabile, reduce semnificativ poluarea, comparativ cu alte surse. Folosită rațional, energia solară poate să suplinească necesarul de energie al unei locuințe.

Una din cele mai populare surse de energie alternativă este reprezentată de panourile solare, tot mai des întâlnite în România, atât în sistemul privat cât și în cel industrial. În prezent, sistemele de transformare a energiei solare direct în energie electrică sau termică au un randament relativ redus sau prețuri mari, însă se îmbunătățesc în mod constant.

Aflându-ne în sudul Europei, gradul de insolație este suficient de mare, ceea ce face țara noastră o zonă propice utilizării panourilor solare.

Fiind cea mai curată formă de energie de pe pământ, regenerabilă și nepoluantă, energia solară poate încălzi locuințele în mod pasiv, datorită construcție lor sau poate fi stocată sub formă de energie termică în acumulatoare termice. Căldura generată solar se folosește în principal la încălzirea agentului termic, fiind la nivel global cea mai eficientă metodă de încălzire a locuinței. Practic, energia solară este inepuizabilă.

Panourile solare sunt tot odată capabile să aibă și un efect de răcire a locuințelor asupra cărora sunt montate. Pe timpul zilei, un acoperiș care dispune de panouri solare are o temperatură mai mică cu 2,8 grade Celsius comparativ cu clădirile care nu au montate astfel de dispozitive.

Tokelau, o națiune din Pacificul de Sud se poate alimenta integral cu energie solară, devenind prima națiune care reușește acest lucru. Tokelau nu este o ţară independentă, ci un teritoriu al Noii Zeelande ce cuprinde 3 atoli de corali aflaţi la jumătatea distanţei dintre Noua Zeelandă şi Hawaii. Suprafaţa naţiunii nu depăşeşte 10 kilometri pătraţi, iar populaţia este doar 1.400 de persoane.

 

Share Button